Hur gammal bör man vara när man börjar?

• Även yngre barn brukar ha en tydlig egen musiksmak, så jag utgår alltid från den precis som jag gör med äldre barn, ungdomar och vuxna. Däremot blir upplägget lite annorlunda – jag tar det lugnare med jobbiga fingerövningar för vänsterhanden, och fokuserar mera på att det så snabbt som möjligt ska låta som musik de känner igen och gillar. Det är roligast så, och då blir det också mera spelat!

• En startålder på 8 år är det yngsta jag brukar vilja ta på mig – men jag har börjat med ett par sjuåringar på sistone, och det har fungerat bra. Kontakta mig så diskuterar vi ”gränsfall” – det kan vara stor skillnad på barn i samma ålder!

• Gitarrspelande kan kännas lite kämpigt i början, framförallt för vänster hand. Är man liten och har små händer kan det vara bättre att vänta ett år eller så – hellre det än att man blir ”avskräckt” och tappar intresset för att det känns för stort och svårt.

• Det är viktigt att inte ha en för stor gitarr i början. Se ovan för köptips! Man kan ”korta av” en lite för stor gitarr genom att alltid använda ett capo på t.ex tredje bandet, men den tjocka halsen kan ändå vara jobbig att tampas med när man har små händer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen