Barrégreppen på gitarr

Att lära sig spela barrégrepp (barréackord) på gitarr brukar vara en liten milstolpe i karriären för gitarrister. Plötsligt öppnar sig en värld full av nya ackord med mystiska namn,  inte bara de där vanliga grundackorden som man harvar runt med i början.

Inte för att det är något fel på de där vanliga gitarrackorden – dem slutar man aldrig använda! Dessutom är några av de där grundgreppen – främst Em, Am, E och A –  utgångspunkt för att göra de vanligaste barréackorden. Du behöver bara vänja dig vid att ta greppen med andra fingrar, för att sedan kunna lägga pekfingret över greppbrädan och flytta hela greppet i sidled längs halsen.

Barrégrepp på gitarr

På den här sidan hittar du en översikt över de där vanligaste barrégreppen som du kommer väldigt långt med. Det finns många fler, bara så du vet… men när du har lärt dig hur de här greppen fungerar så har du troligen också knäckt koden till hur alla barréackord fungerar! Och då kan du snart lista ut andra, och kanske även hitta på egna om du vill.

Tricket är alltså, att alla ackord av samma typ egentligen är precis likadant uppbyggda – de har samma inbördes avstånd mellan tonerna i ackordet. Alla durackord är likadant uppbyggda, de bara startar på olika grundtoner (12 st). Så därför kan du få fram 12 durackord genom att ta ett dur-grepp – E eller A funkar bäst – och sedan flytta det längs halsen. Samma sak med mollackord – starta t.ex. med ett Em och flytta det i sidled så får du 12 olika mollackord.

Ladda ner (PDF, 232 kB)

Barrégrepp på gitarr - en översikt

Ackord med tillagda eller ändrade toner – 7:or, sus4:or, add9:or och så vidare – fungerar precis likadant. Kan du ta ett A7 eller E7 i grundläget? Bra! Flytta det längs halsen så får du alla andra 7-ackord – tolv stycken.

Det kämpiga med barrégrepp är att de är jobbiga att ta. Där fastnar många. Det gäller att kunna trycka med pekfingret över alla strängarna, samtidigt som övriga fingrar tar resten av greppet – en Em-shape, A-shape eller vad man nu har utgått från för grundackord.

Logga för det kommande gitarrkursmaterialet "HANDS ON - Gitarr på riktigt"

Det är en ny E-bok på gång härifrån WAY TO PLAY, som kommer att heta ACKORD och ingå i ”HANDS ON”-serien. Där kommer bland annat att finnas en del bra övningstips om hur du kan lyckas med dina barrégrepp. Samt lite mer ingående resonemang kring teorin, både om barrégrepp och om ackord i största allmänhet. Under tiden är du välkommen att ladda ner den här lilla översikten.

Lycka till med dina barréackord!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen