Måste man vara högerhänt?

Spela vänsterhänt gitarr(Ett utdrag ur gratisboken ”START – Gitarr på riktigt”, som kommer ut som E-bok under 2020.)

Nej, det måste man inte. Men det kan nog verka så, så frågan är berättigad.

Det är standard i gitarrvärlden att allt material – kursböcker, ackordtabeller, bilder och texter etc – är utformat utifrån ett högerhänt perspektiv.

Om du är vänsterhänt och vill börja spela gitarr, så har du två möjligheter:

 • Skaffa en vänsterhänt (=spegelvänd) gitarr. Utbudet är tyvärr klart sämre där, men idag hittar du bra vänsterhänta instrument i alla prisklasser.
 • Lär dig spela på en högerhänt gitarr.

Vänsterhänta brukar allmänt ha lättast att lära sig spela på spegelvända gitarrer. Men allt gitarrspelande är en vane- och träningssak. Min erfarenhet är att ju yngre man är, desto lättare brukar det vara för vänsterhänta att lära sig spela ”högerhänt”, medan vuxna elever brukar ha svårare med det. Sedan är alla människor individuella när det gäller exakt hur pass vänster-, höger- eller ”dubbelhänt” man är.

Nackdelen med att spela på vänsterhänt gitarr – förutom det klart mindre utbudet av instrument och allt ”bakvänt” material – är att det blir mera ”asocialt”. Du kan inte spela på kompisarnas gitarrer, och de kan inte spela på din. Kan kännas nog så viktigt i skolan, vid lägerelden eller i replokalen.

Det är tyvärr svårt att komma med något generellt ”Gör Så Här”-råd som passar alla vänsterhänta, eftersom det är så individuellt. Känn efter själv i stället:

 • Sätt dig med en gitarr i knät. Vänd den åt bägge hållen och prova – eller åk allra helst till en musikaffär där du kan testa både höger- och vänstersträngade gitarrer av samma typ.
 • Känn framför allt hur det känns för ”spelhanden” – den du slår eller plockar med, som alltså normalt ska vara din ”bästa” hand!
 • Prova t.ex. lite enkelt fingerplock med fyra fingrar på lösa strängar – som ”Nothing Else Matters” med Metallica – om det är akustiskt du vill kunna spela.
 • Håll ett plektrum mellan tummen och pekfingret och testa att träffa en sträng i taget, om du vill spela elgitarr.
 • ”Grepphanden” som tar ackorden brukar klara sig fint åt bägge hållen – fokusera på hur det känns för spelhanden.

Om det känns lika lätt (eller svårt) åt bägge hållen, så blir mitt råd ändå – skaffa en högerhänt gitarr! Då slipper du nackdelarna jag räknade upp tidigare. Skulle det kännas fel när du hållit på ett tag, går det alltid att lära om – även om det förstås kan vara irriterande.

Om du däremot känner dig väldigt klumpig när du ska träffa strängarna med höger hand, på ett sätt som du inte gör med vänster, blir rådet det motsatta – skaffa dig en vänsterhänt gitarr!

Vill du sedan spela vänsterhänt, och samtidigt använda dig av böcker eller Internet för att lära dig själv, så behöver du alltså stå ut med att kasta om allt som står eller sägs om ”vänsterhanden/högerhanden”. Och vänja dig med att spegelvända alla ackorddiagram och övriga illustrationer.
Och vad du än bestämmer dig för, är det inte oåterkalleligt – känns det fel så kan du alltid ändra dig och börja spela åt andra hållet. Du har hela livet på dig att spela gitarr!

4 reaktioner på ”Måste man vara högerhänt?”

 1. Hej,
  Jag har en fråga : kan man ändra en högerhänt gittar till vänsterhänd och i så fall kan man göra själv eller måste gå till en musik affär?? Jag har min son som är 10 år gammal och han är vänsterhänt och vi har köpt en gittar 3/4 klassisk för nybörjarr som passar till högerhänt .
  Tack på förhand

  1. Hej, bra fråga!
   Det finns ett par problem med det där. En klassisk gitarr är inte helt symmetrisk, även om det kanske ser ut så. Så det blir inte bra att bara flytta om strängarna och spela åt andra hållet.
   Dels är skårorna i översadeln (plastbiten uppe vid stämskruvarna som strängarna löper över) anpassade efter strängarnas olika tjocklek. Byter man plats på strängarna kommer t.ex. de tjocka strängarna att hamna i för smala skåror, där de lätt fastnar och går av.
   Dels är stallsadeln (i andra änden på strängarna) inte helt rak. Den är lite vinklad, så att de tunna strängarna blir en aning kortare än de tjockare. Det är för att intonera gitarren, dvs få alla toner att stämma på alla strängars alla band. Är den fel intonerad kommer den aldrig att låta rent, vilket framför allt hörs när man spelar ackord.
   I princip går det att lämna in gitarren till en duktig reparatör som byter eller gör om stallet och översadeln. Men det lär kosta minst några hundralappar och är knappast värt det. Jag rekommenderar att ni skaffar en vänsterhänt gitarr istället, och försöker sälja den högerhänta om ni inte vill ha kvar den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen