Kompa Winter is all over you – First Aid Kit

Spotify-länk:
FirstAidKit–WinterIsAllOverYou

En enkel fyraackordsrunda, egentligen. Men med täta ackordbyten, smart fingerplock och några effektiva ”färgningar” av ackorden blir det ett ”proffsigt”, kul komp till Winter Is All Over You med First Aid Kit.

Sätt capot på 6:e bandet. Då kan du använda ackorden Am, Fmaj7, Dm och E:
Kompa Winter Is All Over You - ackord
OBS att den första (tunnaste) strängen har ett kryss ovanför sig i alla ackorden! Det betyder att den strängen inte ska vara med i just det här kompet. Och eftersom du inte spelar på den, behöver du inte heller trycka ner den, när du tar t.ex Dm.

Plockkompa sedan grundackorden med endast tre fingrar: tumme, pek- och långfinger. Här ser du vilka strängar du spelar på. Och att plockmönstret för höger hand hela tiden är: Tum – pek – lång – pek, tum – pek – lång – pek osv:
Kompa Winter Is All Over You - ackordföljd

Nu gör vi det intressantare! 🙂
Prova att ändra den fjärde och sista tonen i varje ackord: Kompa Winter Is All Over You - ackordvariationer

De två första ”färgningarna” gör du alltså genom att bara lyfta ett finger i vänsterhanden, så att du spelar den tonen på lös tredje sträng.
Det tredje tonen är lite svårare. Den får du genom att påbörja bytet till E på sista tonen i Dm:et. Du ”tjuvstartar” lite med vänster pekfinger, som du hur som helst inte behöver använda i Dm:et eftersom du inte spelar på den första strängen!
Den fjärde tonen får du på liknande sätt: Genom att ”tjuvstarta” bytet tillbaka till Am med pekfingret. Här blir plockmönstret lite ändrat – de två sista tonerna hamnar på samma sträng (den andra), och spelas då med samma finger (långfingret).

Smidigt, eller hur? Det här kan man kalla ”färgningar” av ackorden.
Du behöver inte se det som att du tar helt nya ackord med nya krångliga namn – se det snarare som att du bara varierar det grundackord du utgår från.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen