Kompa Little Talks – Of Monsters and Men

Spotify-länk:
Of Monsters and Men – Little Talks

En snabbfotad slagkompslåt med distinkt ”independent folkrock”-uttryck. Häng på dig flanellskjortan så kan du snart kompa Little Talks!

Sätt ett capo på första bandet, om du vill spela till originalet med det isländska bandet Of Monsters and Men. Annars går det bra utan!

Du behöver fyra vanliga ackord – samma som i t.ex låten Counting Stars med OneRepublic, som du också hittar i den här bloggen.
Kompa Little Talks - ackord

 

Den här låten spelas med ”strumming”. Slagkomp, alltså. Du kan använda ett plektrum, eller slå med pekfingret. En del använder tummen, men jag tycker det brukar bli för burkigt och odistinkt. Välj det som du är bekväm med!

Det är i stort sett samma ackordföljd i hela låten – ett G som finns i refrängen finns inte i versen, annars är det lika. I stället finns det en kul dynamik i låten, som gör att den känns väldigt varierad. Den går upp och ner i volym och intensitet. Det ska vi försöka få till, med några olika rytmiska variationer av ackordföljden.

Börja med att spela det intensivaste slagkompet, som används i introt, refrängen och mellanspelen:
Kompa Little Talks - intro och chorus
Ta först ett Am-grepp, och ligg kvar på det ackordet medan vi fixar rytmen:
Räkna ”1 – 2 – 3 å 4”, och slå samtidigt ”ner – ner – ner-upp-ner” med höger hand som pilarna visar.
Ta det långsamt tills du har hittat en avslappnad pendelrörelse, där armen flyter mjukt tillbaka upp efter varje neråtslag.
Prova sedan hela ackordföljden, alla fyra takterna om och om igen.

OBS: När man läser sådana här TAB:s (tabulatur) är den tjockaste strängen längst ner och den tunnaste högst upp! (Som att gitarren ligger framför dig, med huvudet åt vänster.) Pilarna som går uppåt på bilden betyder alltså neråtslag i verkligheten, när du sitter med gitarren i knät!

När versen börjar så glesnar det rejält. Här slår du bara ett slag per ackord. Men fortsätt räkna ”1 – 2 – 3 – 4” i samma tempo, så låten inte tappar farten:
Kompa Little Talks -vers

 

Sedan ökar det till två slag per takt:
Kompa Little Talks - vers pt2

 

…och till slut, i sista raden innan refrängen, dubblas det till fyra slag per takt. Utom då i sista takten, där det stannar upp! Dämpa bort det sista slaget på C-ackordet med höger hand, så det blir en liten paus.
Kompa Little Talks - vers pt3

 

Och där brakar sedan refrängen igång, som är likadan som introt.
Lyssna på låten och spela med, så hör du när du ska byta från det ena kompet till det andra.
Längre fram i låten kommer en lite annorlunda vers, där det först bara är Am i några takter. Lyssna, så märker du!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen