Kompa Clocks – Coldplay

Spotify-länk:
Coldplay–Clocks

En bra och lättspelad låt, som passar bra med ett snabbt slagkomp – prova att spela låten Clocks med Coldplay på gitarr!

Sätt ett capo på första bandet om du vill spela tillsammans med originalet! Annars går det bra utan.
I den här låten spelar pianot ackordtonerna på ett väldigt snyggt sätt, som är lite svårt att fixa på gitarr. Men man kan spela ett mera rytmiskt drivande slagkomp i stället. Använd de här ackorden:
(1 = pekfinger, 2 = långfinger, 3 = ringfinger, 4 = lillfinger.)
Kompa Clocks på gitarr - ackord

 

Prova nu ett slagkomp med bara nedåtslag! Håll först bara D-ackordet. Räkna takten på fjärdedelsnoterna som man brukar, alltså ”1 – 2 – 3 – 4”, och slå ett slag nedåt på varje taktslag. Då blir det fyra slag i varje takt.

När du har övat på att bara spela D i några takter, lägger du in de andra ackorden. Det blir en fyra takter lång runda som ser ut så här:
Kompa Clocks på gitarr - ackordföljd

 

När du känner att ackordbytena sitter, är det dags att ta rytmen ett steg till.
Slå nu åttondelar i stället för fjärdedelar – alltså åtta slag per takt i stället för fyra. Fortsätt att slå alla slagen neråt, så du behåller ”trycket” i kompet:
Kompa Clocks på gitarr -  rytm och betoningar

 

För att det här ska bli en bra groove, är det bra att försöka BETONA vissa slag, och låta de andra slagen bli lite lösare. Prova att betona slagen som är markerade med accenttecknet ”>”.
Du kommer att märka att de betoningarna passar ihop med det som pianot spelar, och som ger låten ”Clocks” sitt speciella sväng!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen