Köpa gitarr – några tips:

Olika typer av gitarrer

• Du kan börja spela på vilken sorts gitarr du vill – nylonsträngad, stålsträngad, elgitarr eller elbas!

Nylonsträngat är dock mjukare och snällare för vänsterhandens fingrar i början, och är dessutom billigare. De finns även i mindre storlekar som passar bättre för barn. Det som kallas ”3/4-storlek” brukar vara lagom från 7-8 år och upp till 10-12 beroende på hur stor man är.

• En ny, nylonsträngad nybörjargitarr i fullstorlek med OK kvalitet kostar från ca 1000:- och uppåt. T.ex. brukar en Yamaha C45 vara ett säkert kort. Vill man satsa på ett bra instrument som duger även när man blir bättre hamnar man runt 2500:- och uppåt, där bl.a. Alhambras billigaste modeller är bra instrument.

Stålsträngade akustiska gitarrer är ca tusenlappen dyrare än nylonsträngade av motsvarande kvalitet. Stålsträngar är hårdare spända än nylonsträngar, så en stålsträngad gitarr behöver vara stadigare byggd. Bl.a. med en justerbar stödstång i halsen, så att den inte kröker sig.

• Förut sade man ofta att det var bäst att börja med akustisk gitarr innan man gick över till elgitarr. Men det finns egentligen inget som hindrar att man börjar direkt med elgitarr – tvärtom! Det är viktigt med inspirationen om man ska orka lära sig spela gitarr, och är det då elgitarr man drömmer om så ska man börja med det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen