Det här hittar du hos WAY TO PLAY:

Lektioner
Tips & Råd
E-kurser
Logga för det kommande gitarrkursmaterialet "HANDS ON - Gitarr på riktigt"

Röster - elever berättar vad de gör hos WAY TO PLAY!

De som kommer hit och tar lektioner är i alla åldrar. Mest tjejer just nu, men det varierar. Många är nybörjare när de kommer, andra har hållit på ett tag och vill ha hjälp att komma vidare.

Musiksmak och spelstilar skiftar efter person: Visor, singer/songwriters, Nirvana-grunge, trash metal, folkmusik, Beatles, punk, Håkan, blues… Musik är en väldigt personlig sak, så självklart ska du spela sådant som betyder någonting för just dig.

Här berättar några WAY TO PLAY-elever lite. Om hur de började, vad de hållit på med, och om varför de spelar gitarr.

Hanna, 16 år:

Har spelat i två år hos WAY TO PLAY. Först på akustisk gitarr, men spelar nu mest elgitarr.

Hur började du spela gitarr?

-Jag är väldigt intresserad av musik, och ville kunna spela själv också. Jag testade en lektion och tyckte det var roligt, så jag fortsatte.

Vad sysslar ni med just nu på lektionerna?

– Lite av varje. Till exempel att spela egna, improviserade solon. Och låtar med lite mer komplicerade komp, som t.ex Smashing Pumpkins och Johnossi.

Har du något särskilt mål med spelandet?

– Jag vill gärna kunna göra och spela musik själv – inte bara lyssna!

Filip, 14 år:

Har spelat elgitarr i tre år hos WAY TO PLAY.

Hur började du spela gitarr?

– Min bror spelade gitarr, så jag testade hans. Sedan kollade jag på TV hur folk spelade, så lärde jag mig  Power-ackord. Sedan tyckte mina föräldrar att jag skulle försöka hitta någon lärare och börja spela mera på riktigt. Då hittade jag WAY TO PLAY på nätet och började där.

Vad sysslar ni med just nu på lektionerna?

– Vi lär oss olika låtar, och även hur man tar ut och gör egna låtar. Just nu spelar vi mycket KSMB-låtar.

Har du något särskilt mål med spelandet?

– Jag vill bli bra på gitarr, fast på det där sättet som inte märks… till exempel som Noel Gallagher i Oasis. Han är en bra gitarrist som ändå spelar på ett ganska enkelt sätt. Han skriver melodiska låtar, som inte är gjorda för att imponera.

Karin, 28 år:

Har spelat akustisk gitarr i snart tre år hos WAY TO PLAY. Är sedan maj 2013 bosatt i Oslo, så gitarrlektionerna hålls numera över Skype.

Hur började du spela gitarr?

– Jag har alltid sjungit och önskade kunna kompa min egen sång. Jag spelade piano under uppväxten, som jag har nytta av i gitarrspelandet, men har alltid haft mer lust för gitarr.

Vad sysslar ni med just nu på lektionerna?

– Det har blivit ganska blandade musikstilar utifrån vad jag har haft lust med för stunden. Stefan är otroligt bra på att fånga upp önskemål om vad jag vill spela, ta fram låtförslag utifrån det och en version som passar min nivå. På senaste tiden har det även blivit en del musikteori för att lära mig att ta ut låtar själv bara genom att lyssna.

Har du något särskilt mål med spelandet?

– Förutom att kunna riva av en visa en härlig kväll runt en lägereld så är det viktigaste målet för mig just nu mer allmänmusikaliskt – att utveckla mitt gehör och lära mig att lyssna mig till ackord och teman i låtar.

 

Clas, 69 år:

Har spelat elgitarr i ett år hos WAY TO PLAY.

Hur började du spela gitarr?

-Jag ”blev med” gitarr när jag på skoj hade knäppt på min svärsons gitarr och sa att det verkade kul. Svärsonen letade då upp en gitarr och förstärkare på Blocket, som han köpte för min räkning! Jag fortsatte försöka spela, men letade efter möjlighet att lära mig och hittade Way to Play.

Vad sysslar ni med just nu på lektionerna?

– Trevliga samtal och övar på att spela låtar åt det bluesiga hållet, Dire Straits, Peps, Dylan t ex.

Har du något särskilt mål med spelandet?

– Jag vill lära mig att spela lite låtar och njuta av att det låter bra.

Rulla till toppen