Sex bra skäl att spela gitarr

• En gitarr passar till unikt många musikstilar.
Vad du än gillar, så är det troligt att man kan spela det på en gitarr.
Visor, singer/songwriters, Nirvana-grunge, R’n’B-ballader, trash metal, folkmusik, Beatles, punk, Håkan, blues… Musik och musiksmak är ju väldigt personliga saker, så självklart ska du spela sådant som betyder någonting för just dig om du nu ska börja spela. Och då gör gitarrens unika bredd att du alltid kan spela favoritmusik även när du övar och lär dig. Mer eller mindre, förstås – vissa stilar är ju svårare än andra!
Och när du sedan växer, utvecklas och ändrar din musiksmak så följer gitarren med – och det du har spelat och övat på hittills har du garanterat användning för även när du byter stil. Eller byter från en sorts gitarr till en annan.

• Det är jättevanligt med gitarrer – och med gitarrister!
Om du vill testa först innan du lägger pengar på en egen gitarr, så finns det nästan alltid någon du känner som har en gammal att låna ut. Eller kanske sälja. Begagnade gitarrer finns i massor på olika begagnatsajter och i butiker, men kolla med dina kompisar först.
Behöver du sedan tips och råd, hjälp med att stämma eller byta en sträng, eller en vän att skriva låtar ihop med, så hittar du alltid någon som kan lite mer än du och gärna ställer upp.

• Gitarrer är sociala instrument.
Man kan enkelt kompa sång – sin egen och andras – i olika sammanhang där människor träffas. Det brukar kallas ”Lägereldsgitarr” – att med några ackord och lite koll på hur de passar ihop kunna ta sig igenom ett gäng kända allsångslåtar utan att någon klagar!
Sedan kan man ju öva in saker till vännernas bröllop eller släktträffen, jobbkickoffen eller när som helst. Alla älskar en gitarrist!

• En gitarr låter ”lagom” högt.
Man kan å ena sidan sitta på sitt rum och öva, utan att resten av familjen bryter samman.
Man kan å andra sidan sitta vid ett matbord eller runt lägerelden och kompa ett helt gäng som sjunger. Och räcker inte volymen skaffar man en elgitarr!

• Man kan spela gitarr på alla nivåer, och hela tiden ha kul med sitt spelande.
Kompa enklare visor med familj eller kompisar; göra snygga fingerspelskomp och skriva egna låtar, singer/songwriter-style; lära sig tvåsträngs Power-ackord och spela i ett punkband; öva 8 timmar per dag och bli en ny Yngwie Malmsteen. Välj själv!
Dina ambitioner är dina egna, och dina prioriteringar i livet också. Rent allmänt gäller förstås, att ju mer du spelar desto roligare blir det. Och känslan av att behärska någonting, att bli mer och mer fri att göra vad man vill med gitarren i knät, är en kick som lockar en vidare!
Men musik är ingen tävlingsidrott. Det är andra saker än att bli ”bäst” som gör musiken och spelandet meningsfulla för de flesta av oss.

• Gitarren följer med dig i livet, som en smidig ”sidekick”.
Ibland spelar du mer, ibland mindre – kanske inte alls ibland. Sedan händer det ju alltid något – dina kompisar i skolan vill starta ett band; du skaffar barn och vill sjunga med dem; du bryter upp från en relation och behöver få ur dig några deppiga låtar; du anmäler dig till en gitarrkurs för att träffa nya människor i en ny stad… och så vidare.

Gitarren flyter upp i olika faser i livet, och den passar alltid in!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen